Mi a pszichodráma?

 

 Van, hogy alapvetően működő életünk valamelyik területén (párkapcsolat, munka, kommunikáció stb.) elakadunk, és bár újra és újra nekiveselkedünk, nem sikerül saját erőből továbblendülnünk. Az is lehet, hogy egyszerűen csak érezzük, hogy szeretnénk jobban megismerni magunkat, jobban kiaknázni az erőforrásainkat, színesebb, gazdagabb, hatékonyabb módon élni magunkkal és embertársainkkal.

A pszichodráma egy mindebben hathatósan segíteni tudó csoportos önismereti módszer. A csoporttagok közös útjának, önismereti kalandjának olyan kerete, amely bátorít megtenni a gyógyuláshoz, fejlődéshez, megújuláshoz vezető lépéseket, segít a másik támogató útitársává válni és igazán mélyen emberi élményeket átélni. Mindezt ki-ki szabadon, kényszerek nélkül, a saját ritmusában élheti át.

A megtörtént vagy elképzelt, átélt vagy vágyott, valós vagy fiktív jelenetek megjelenítése és átélése, a dramatikus gyakorlatok, játékok, a verbális megosztások és visszajelzések, vagyis a többiekkel végzett közös önismereti munka mind-mind közelebb visznek bennünket ahhoz, hogy megértsük és elfogadjuk magunkat és másokat, cselekedeteink mozgatórugóit, felismerjük a ránk nehezedő terheket és a minket bénító korlátokat. Hogy erősebbek és kreatívabbak lehessünk, szabadabbá válhassunk a lelki megkötöttségektől, meglássuk az eleddig rejtve maradt erőforrásainkat, képességeinket és megtanuljunk használni őket.

 

Néhány további (kölcsön vett) gondolat a pszichodrámáról:

„A pszichodráma - mely hatásmechanizmusát a belső lelki tartalmak, élmények és konfliktusok megjelenítésén keresztül fejti ki - felhasználási területe rendkívül széles: alkalmazható az önismeret fejlesztésében, szervezetfejlesztésben, közösségformálásban, konfliktus kezelés-, személyes hatékonyság fejlesztése során, de jó kiegészítő módszer oktatásban, képzésben is.” (MPE)

„A komoly játék” (Vikár András)

„Kezdetben volt a találkozás.” (J. L. Moreno)

„Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat” (József Attila)